Vinnande filmer Nordisk Panorama Film Festival 2022

English version | Läs om våra jurys här

Nelly & Nadine av Magnus Gertten

Nelly & Nadine – Best Nordic Documentary

Nelly & Nadine, (Nelly & Nadine), Magnus Gertten, 85 min, Sweden, Belgium, Norway, 2022

Juryns motivering: “Den här filmen lyckas levandegöra anonyma ansikten från det förflutna och belyser en djupt mänsklig och ömsint kärlekshistoria. Genom ett mästerligt bruk av arkivmaterial och ett starkt poetiskt visuellt språk, närmar den sig sina protagonister med kärlek, empati och djup respekt. Filmen avtäcker gradvis nya lager av kärlek, minne, identitet och vänskap på ett sätt som tillåter röster från det förflutna att tala till oss om utmaningar i en samtida kontext.”

Synopsis: Detta är den osannolika historien om två kvinnor som förälskar sig i varandra i Ravensbrücks koncentrationsläger på julafton 1944. Under många år är deras kärlek hemlig, till och med för de allra närmaste. Nu har Nellys barnbarn, Sylvie, bestämt sig för att öppna Nelly och Nadines många hittills stängda lådor på vinden. Framför henne vecklar en storartad kärlekshistoria ut sig.

Om regissören: Magnus Gertten är en mångfaldigt prisbelönt regissör från Malmö, där han driver produktionsbolaget Auto Images. Sedan 1998 har Magnus Gertten regisserat en lång rad filmer som visats på TV-kanaler och filmfestivaler i mer än 60 länder däribland Den unge Zlatan (2016) och Tusen bitar (2014). Hans senaste film Nelly & Nadine hade premiär på Berlinalen 2022 där den vann en Teddy Jury Award. Filmen är den tredje delen av Magnus Gerttens dokumentära trilogi baserad på arkivmaterial från april 1945, då överlevare från koncentrationslägren anlände till Malmös hamn.

Mer filminfo

Best Nordic Documentary: 15 dokumentärfilmer tävlar om utmärkelsen i denna kategori. Priset tilldelas filmens regissör.
Prissumma: 11.000€ (Sponsrat av de nordiska public service-kanalerna DR, YLE, RUV, NRK och SVT)

From.Beyond av Fredrik Sundsteigen Hana

From.Beyond – Best Nordic Short Film

From.Beyond, (From.Beyond), Fredrik Sundsteigen Hana, 13 min, Norway, 2021.

Juryns motivering: “Den här filmen tar sig an den stora utmaningen att bryta ny mark i en välbekant narrativ trop. Fullpackad med kreativa detaljer får den en att genast vilja återvända till det imponerande universum den skapar. Särskilt imponerande är filmens precisa ljudbild, dess oförglömliga bildvärld och dess kreativa fräckhet.”

Synopsis: En kalejdoskopisk avbildning av främmande liv på jorden.

Om regissören: Fredrik S. Hana är filmskapare med bas i Stavanger i Norge. Hans kortfilmer och musikvideor har visats över hela världen. Bland dem återfinns de prisbelönta filmerna Sister HellAutumn Harvest och Angst, Piss & Drid. Hana söker sig ständigt till nya genrer, stilar och narrativa experiment för att utforska personliga berättelser i fantasieggande utomvärldsliga landskap. Hans fulllängdsdokumentär Code Name: Nagasaki (2021) tävlade i kategorin New Nordic Voice på Nordisk Panorama Film Festival 2021.
Mer filminfo

The Diamond – Honourable Mention

The Diamond, (The Diamond), Vedran Rupic, 14 min, Sweden, 2021.

Juryns motivering: “Juryns hedersomnämnande går till en film som tänjer på humorns gränser och tar med oss på en ovanligt lyckad, vildsint och upprorisk vansinnesfärd.”

Synopsis: Stefan är ensam och desperat efter vänskap. I skogen upptäcker han en diamant som han inte lyckas nå. En räddare i nöden uppenbarar sig i form av en mycket liten man.

Om regissören: Vedran Rupic är en svensk regissör med rötter i Bosnien. Han började göra film under skoltiden, i samband med att han gav upp drömmen om att bli vetenskapsman. Det började med dokumentärer men blev senare korta fiktiva verk som The Diamond (2022), Salvatore Ganacci: Step Grandma (2021) och Salvatore Ganacci: Horse (2019).

Mer filminfo

Best Nordic Short Film: 19 kortfilmer tävlar om utmärkelsen i denna kategori. Priset tilldelas filmens regissör. Vinnaren av Best Nordic Short Film blir även kvalificerad till en nominering i kortfilmskategorin på The Annual Academy Awards®, Oscarsgalan, förutsatt att filmen uppfyller galans övriga regler.
Prissumma: 5.000€ (Sponsrad av Sveriges Filmregissörer och Danska Filmregissörer) 

Moosa Lane av Anita M. Hopland

Moosa Lane – New Nordic Voice

Moosa Lane, (Moosa Lane), Anita M. Hopland, 87 min, Denmark, Norway, 2022.

Juryns motivering: “Detta är en visuellt poetisk film som ställer längtan efter att vara fri från sitt hemlands band emot längtan efter tillhörighet. Kameran har en stark närvaro och filmen skildrar en mängd hjärtevärmande ögonblick från vardagslivet i en familj. Filmskaparen visar en oerhörd disciplin och hängivenhet i sin process.”

Synopsis: Livet för ett barn av mer än en kultur och geografi. I över 15 år följer regissör Anita M. Hopland sin pakistanska familj bestående av 25 personer boende under samma tak i Karachi. Under sina långa vistelser hos familjen sätts hennes eget liv i Danmark i perspektiv.

Om regissören: Anita M. Hopland är en dansk dokumentärfilmare och regissör med pakistanska och norska föräldrar. Hon växte upp i Köpenhamn men har hela tiden rört sig fritt mellan sina rötter i Pakistan, Norge och Danmark, navigerandes en global arena som varken är rotad i, eller definierad av nationalitet. Hennes dokumentär On the Edge of Freedom (2017), regisserad tillsammans med Jens Lengerke undersöker undergroundkulturen kring urban exploration. I Moosa Lane (2022) undersöker hon sin egen familjs sätt att navigera familjerelationer i en global kontext.

Mer filminfo

New Nordic Voice: 16 filmer tävlar i denna kategori för Nordens nya och lovande regissörer. De utvalda filmerna är bland filmskaparnas första och har inte tidigare deltagit på Nordisk Panorama Film Festival.
Prissumma: 5.000€ (Sponsrat av Film i Skåne och AVEK)

A House Made of Splinters av Simon Lereng Wilmont

A House Made of Splinters – City of Malmö’s Audience Award 

A House Made of Splinters, (A House Made of Splinters), Simon Lereng Wilmont, 87 min, Denmark, Finland, Ukraine, Sweden, 2022.

Synopsis: Kriget i östra Ukraina tar hårt på fattiga familjer bosatta nära gränsen. En grupp hängivna socialarbetare tar hand om barnen på ett barnhem och skapar en trygg plats för dem medan myndigheterna och domstolen beslutar om deras framtid.

Mer filminfo

Om regissören: Simon Lereng Wilmont är född i Köpenhamn, Danmark. Bland hans tidigare filmer finns kortdokumentären Chikara – The Sumo Wrestler’s Son (2013), The Fencing Champion (2014), och The Distant Barking of Dogs (2017) som hade premiär på IDFA 2017 där den vann pris för Best First Appearance.

City of Malmö’s Audience Award: Publikens eget pris, där de utser årets bästa nordiska film. Publiken ges möjlighet att betygsätta samtliga filmer från festivalens huvud tävlingsklasser samt alla övriga nya nordiska filmer i 2022 års festival-program. Bidraget med högst samlade betyg vinner det ärofyllda priset.
Prissumma: 2.500€

Inside the Aquarium av Lina Berger

Young Nordic Award – Inside the Aquarium

Inside the Aquarium (Inifrån Akvariet), Lina Berger, 20 min, 2021, Sverige. 

Synopsis: Billie och Aminas första möte slutar i bråk. Men två barn som flyr från oron hemma och ut på gatorna, är dömda att mötas igen. Det visar sig att Billie och Amina har mer gemensamt än de först kunde tro. Läs mer om filmen

Om regissören: Lina Berger är en svensk regissör utbildad vid HDK-Valand i avgångsklass 2022. Hon beskriver sitt filmskapande som existentiell film insvept i sockervadd. Inifrån Akvariet är Linas avgångsfilm – premiärvisad på Palm Springs Short Fest och Giffoni Film Festival.  

Young Nordic Award: De 15 filmerna i programmet Young Nordic tävlar om kärleken från vår allra mest kritiska publik. Vi frågar våra yngsta festivaldeltagare vilken vilken film de gillar bäst.

Prissumma: 1.500€ (Sponsrad av Nordisk Panorama Film Festival).